Staket Altan: 9 Snygga och Kostnadseffektiva Idéer Enkla att Bygga Själv

I denna artikel visar vi 9 snygga och kostnadseffektiva staket till altan man enkelt kan bygga själv. För varje staket visar vi även exempel på hur man kan bygga samt gör en kostnadsuppskattning.

Inledning

Att bygga ett staket till altanen behöver inte vara dyrt eller komplicerat. Med lite kreativitet och några grundläggande verktyg kan du skapa ett vackert och funktionellt räcke som passar din budget. Här är nio snygga och kostnadseffektiva idéer som är enkla att bygga själv, perfekt för att förvandla både nya och befintliga altaner till inbjudande och säkra platser.

  1. Stående ribbor
  2. Kryssräcke
  3. Liggande ribbor
  4. Räcke med rep
  5. Armeringsjärn
  6. Blomlåda
  7. Glasräcke
  8. Vindnät
  9. Kombinerad kryss och stående ribbor

1. Stående staket till altan

Ett stående räcke är ett tidlöst och elegant val för altanen. Detta räcke består av två mellanliggare som ramar in vertikala ribbor, vilket ger ett rent och strukturerat utseende. En överliggare ovanpå tillför både stabilitet och fungerar som en bekväm handledare.

Fördelarna med ett stående räcke är flera. Den vertikala designen förstärker en känsla av höjd och ger ett traditionellt utseende som passar många olika stilar av hem och altaner. Vertikala ribbor gör det också svårt för små barn att klättra, vilket ökar säkerheten. Dessutom är det relativt enkelt att bygga själv och kräver inte mycket material, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ. Detta räcke är idealiskt för både nya och befintliga altaner, och det bidrar till att skapa en trygg och inbjudande uteplats.

Exempel på stående ribbor

Stående räcken kan byggas på många olika sätt. Se de tre exemplen nedan. Man kan till exempel välja att rama in de vertikala ribborna med mellanliggare, samt måla räcket i olika färg.

Kostnadsuppskattning: stående ribbor

Material: Tryckimpregnerat trä (ribbor, mellanliggare, överliggare), stolpar
Kostnad: Cirka 500-700 SEK per meter

2. Kryssräcke: ett enkelt och klassiskt staket till altan

Ett kryssräcke ger din altan en klassisk och stilren look. Detta räcke består av två mellanliggare som ramar in ett diagonalt kryss, som spänner mellan stadiga stolpar. En överliggare ovanpå ger både stabilitet och fungerar som en bekväm handledare.

Fördelarna med ett kryssräcke inkluderar dess estetik och robusta struktur. Kryssen förstärker stabiliteten och bidrar till ett charmigt utseende som passar både moderna och traditionella hem. Dessutom ger kryssdesignen en bra balans mellan öppenhet och avskildhet, vilket skapar en trygg och inbjudande atmosfär på altanen. Ett kryssräcke är också förhållandevis enkelt att bygga själv, vilket gör det till ett prisvärt val.

Exempel på kryssräcke

Se exempel nedan – kryssen kan antingen omslutas av övre och undre mellanliggare, eller ansluta direkt till handledare. Se även denna video för mer detaljer om hur man kan bygga kryssräcke.

Kostnadsuppskattning: kryssräcke

Material: Tryckimpregnerat trä (kryss, ribbor, mellanliggare, överliggare), stolpar
Kostnad: Cirka 600-800 SEK per meter

3. Liggande ribbor som staket till altan

Ett liggande räcke består av horisontella ribbor som monteras på stolpar och kompletteras med en överliggare. Detta moderna designval skapar en stilren och luftig känsla på altanen. De horisontella ribborna, ofta av trä, är jämnt fördelade och fästa mellan stadiga stolpar. Överliggaren ger en fin avslutning och ökar stabiliteten.

Fördelarna med ett liggande räcke är många. Det är både estetiskt tilltalande och funktionellt. Designen ger en känsla av rymd och är perfekt för att skapa en öppen och inbjudande atmosfär. Dessutom är det relativt enkelt att bygga själv, då ribborna kan anpassas i längd och mellanrum efter eget tycke. Ett liggande räcke passar både för nya och befintliga altaner, och det är ett kostnadseffektivt alternativ som ger ett modernt och stilrent utseende. Om det kommer att röra sig barn på altanen, tänk då på att inte placera ribborna på ett sådant sätt att barnen kan klättra i dem.

Exempel på staket med liggande ribbor

Liggande räcke kan byggas på många sätt. Man kan till exempel välja att montera de horisontella ribborna utanpå solparna, alternativt montera ribbor mellan stoplarna med en 45 gradig rotation.

Kostnadsuppskattning: liggande ribbor

Material: Tryckimpregnerat trä (horisontella ribbor, mellanliggare, överliggare), stolpar
Kostnad: Cirka 500-700 SEK per meter

4. Staket med rep som ger altan en sjönära känsla

Ett räcke av rep ger altanen en unik och avslappnad känsla, perfekt för kustnära eller naturnära miljöer. Detta staket består av rep som löper genom trästolpar, ibland kompletterat med en överliggare för extra stabilitet och komfort. Repen kan vara löst eller stramt spända, beroende på den önskade estetiken och funktionen.

Fördelarna med ett repräcke inkluderar dess enkla och naturliga utseende, vilket kan ge en känsla av frihet och öppenhet. Det är också ett flexibelt val, eftersom man enkelt kan justera repens höjd och spänning. Detta räcke är relativt lätt att installera och kräver minimalt underhåll, vilket gör det till ett praktiskt och budgetvänligt alternativ. Ett repräcke kan byggas både med och utan överliggare, beroende på om det finns behov av extra stöd.

Exempel på räcke med rep

Nedan ser du exempel på repräcken i olika utförande. Faktorer som antalet rep, hur mycket de spänns samt huruvida man har överliggare eller inte, påverkar intrycket.

Kostnadsuppskattning: repräcke

Material: Rep, trästolpar (med eller utan överliggare)
Kostnad: Cirka 300-500 SEK per meter

5. Armeringsjärn på staket till altan med Industriell look

Ett räcke med armeringsjärn erbjuder en modern och industriell look som passar både samtida och rustika utomhusmiljöer. Detta räcke består av horisontella armeringsjärn, monterade mellan trästolpar, som kan kompletteras med en överliggare för extra komfort och stabilitet. Armeringsjärnens tunna, metalliska utseende skapar en minimalistisk och stilren känsla.

Fördelarna med ett räcke av armeringsjärn inkluderar dess hållbarhet och styrka, vilket gör det till ett långvarigt alternativ. Det tunna materialet ger också en luftig och öppen känsla, vilket maximerar utsikten och känslan av rymd. Armeringsjärn är också ett kostnadseffektivt material som är lätt att underhålla, vilket gör det idealiskt för både nya och renoverade altaner. Detta räcke kan installeras med eller utan överliggare, beroende på om man föredrar en ren, modern estetik eller vill ha extra stöd och bekvämlighet.

Exempel på räcke med armeringsjärn

Armeringsjärnen kan både monteras vertikalt och horisontellt som visas på bilderna nedan.

Kostnadsuppskattning: armeringsjärn

Material: Armeringsjärn, trästolpar, eventuellt överliggare
Kostnad: Cirka 400-600 SEK per meter

6. Blomlåda och planteringskärl som staket till altan

Blomlådor eller planteringskärl längs altanens kant kan fungera som en vacker och funktionell avgränsning. Trots att de tekniskt sett inte är ett räcke, erbjuder de en naturlig gräns som bidrar till att definiera altanens utrymme. Dessa lådor kan fyllas med blommor, buskar eller örter och ger en organisk och levande atmosfär. Blomlådorna är särskilt lämpliga för altaner som inte är för höga, eftersom de inte ger samma säkerhet som ett traditionellt räcke.

Fördelarna med blomlådor är att de inte bara är estetiskt tilltalande, utan också funktionella för den som är intresserad av odling. De kan enkelt anpassas i storlek och form efter altanens layout och skapa en mjuk övergång mellan altanen och den omgivande naturen. En nackdel är dock att de inte är lämpliga på höga altaner, där de inte kan erbjuda tillräckligt skydd mot fall. Trots detta är blomlådor ett utmärkt sätt att införa mer grönska och liv till uteplatsen, samtidigt som de fungerar som en diskret avgränsning.

Exempel på blomlåda mot kant på altan

Blomlådan kan antingen utgöra hela kanten eller kombineras med trapp – se exempel nedan.

Kostnadsuppskattning: blomlåda

Material: Tryckimpregnerat trä (för blomlåda), jord, växter
Kostnad: Cirka 700-1000 SEK per meter

7. Glasräcke för maximal transparens som staket till altan

Ett räcke med glas ger altanen ett elegant och modernt utseende, samtidigt som det erbjuder en fri siktlinje över omgivningen. Dessa räcken består av glasskivor som fästs med klämfästen, vilket ger ett stilrent och minimalistiskt intryck. Glasskivorna kan varieras i storlek och utförande, och ibland kombineras de med ytterligare ribbor mellan glasskivan och handledaren för ökad stabilitet och säkerhet.

Glasräcken erbjuder en maximal utsikt och släpper igenom ljus, vilket gör dem särskilt lämpliga för altaner med vacker utsikt eller som är belägna vid vattnet. Glas är också ett robust och hållbart material som kräver minimalt underhåll. Designen är flexibel, vilket innebär att man kan anpassa utseendet efter specifika behov och stilpreferenser, från helt transparenta skivor till frostat glas för extra integritet. Oavsett designval ger glasräcken ett sofistikerat tillskott till både nya och befintliga altaner.

Exempel på staket med glas

Beroende på hur mycket transparens man eftersöker kan antingen glasskivan monteras i isolation, eller i kombination med t.ex. överliggare och mellanliggare som exemplen nedan illustrerar.

Kostnadsuppskattning: glasstaket

Material: Glasskivor, klämfästen, stolpar
Kostnad: Cirka 1500-3000 SEK per meter

8. Vindnät: Ett kostnadseffektivt staket för altan

Vindnät är ett praktiskt och prisvärt alternativ till glasräcken, och de ger en effektiv lösning för att reducera vindens påverkan på altanen. Vindnäten består av kraftiga nätmaterial som är designade för att minska vindens styrka med upp till 75%, samtidigt som de behåller en öppen och stilfull estetik. Dessa nät monteras på ett liknande sätt som glas, med stödstrukturer och fästen, vilket gör installationen enkel och säker. De finns i standardfärger som svart, grått, grönt och vitt, vilket gör dem lätta att matcha med olika stilar och färgscheman på altanen.

Fördelarna med vindnät är många. De ger ett luftigt utseende och stör inte utsikten, vilket är idealiskt för altaner med vacker vy. Dessutom är de ett mer kostnadseffektivt alternativ än glas, och de kräver mindre underhåll. Nackdelarna inkluderar att de inte är lika robusta som glas eller fasta räcken, och de kan inte ge samma nivå av skydd eller säkerhet. Trots detta är vindnät ett utmärkt val för den som vill ha en praktisk och estetiskt tilltalande lösning för att skapa en mer skyddad och behaglig miljö på altanen.

Exempel på staket med vindnät

Vindnäten monteras alltid mellan två stycken stoplar. Utvöer det kan en räckestypen varieras på en rad olika sätt – t.ex. genom överliggare.

Kostnadsuppskattning: vindnät

Material: Vindnät, stolpar, fästen
Kostnad: Cirka 400-600 SEK per meter

9. Altan staket: Kombinerat kryss och stående ribbor

En design som kombinerar kryss upptill och stående ribbor nedtill är ett tidlöst och elegant val för altanen. Denna stil har en överliggare med kryssmönster under, följt av vertikala ribbor som sträcker sig ner till altangolvet. Denna design är särskilt populär för torp och hus med traditionell arkitektur, eftersom den framkallar en känsla av gammaldags charm och elegans.

Fördelarna med denna kombination är dess estetiska mångsidighet och den klassiska känsla den ger. Kryssmönstret upptill skapar en öppen och luftig atmosfär, medan de stående ribborna nedtill ger strukturell stabilitet och säkerhet. Detta gör designen både visuellt tilltalande och funktionell, vilket passar väl för både familjehem och fritidshus.

En nackdel kan vara att den dubbla designen kräver mer material och arbete jämfört med enklare räckesstilar, vilket kan öka kostnaden och byggtiden. Dessutom kan underhåll vara något mer omfattande, då både kryssmönstret och ribborna behöver målas eller behandlas regelbundet för att hålla sig i gott skick. Trots detta är denna design ett utmärkt val för dem som vill ha en tidstypisk och stilfull avgränsning på sin altan.

Exempel på kombinerad kryss och stående ribbor

Beroende på avståndet mellan stolparna kan man välja att antingen sätta ett eller två kryss upptill. Andra variationer är antalet vertikala ribbor per sektion. Se exempel nedan.

Kostnadsuppskattning: kombinerat kryss och stående ribbor

Material: Tryckimpregnerat trä (kryss, stående ribbor, mellanliggare, överliggare), stolpar
Kostnad: Cirka 700-900 SEK per meter

Sammanfattning

Att välja rätt typ av räcke för altanen kan göra stor skillnad både estetiskt och funktionellt. Oavsett om du föredrar ett klassiskt stående räcke, ett modernt glasräcke eller något mer unikt som blomlådor längs kanten, finns det många alternativ att utforska. Varje typ av staket kan anpassas efter personlig smak, budget och ambitionsnivå. Det finns möjlighet att måla, behandla eller ändra designen för att bättre matcha husets stil eller den önskade atmosfären på altanen. Med dessa nio olika idéer kan du skapa en inbjudande och säker uteplats som passar både nya och befintliga altaner.

Oavsett vilket räcke du väljer till din altan, kom ihåg att planera noggrant innan du börjar bygga. För att hjälpa dig på traven har vi skapat ett ritverktyg som hjälper dig designa din altan och testa olika staket. Det är gratis att använda och låter dig utforma altanen utifrån egna mått. Du kan bland annat lägga till räcken och trappor och får en prisuppfattning direkt på skärmen. Knappen nedan tar dig direkt till designverktygen – testa gärna!

3D Verktyg

Prova Altanplaneraren: ingen inloggning krävs och den fungerar på mobiler, datorer och surfplattor.

Avatar

DESIGNA I 3D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *