Bygglov Altan Checklista: Dessa Regler Gäller 2024

De flesta behöver inget bygglov för att bygga altan. Bor du i ett en- eller tvåbostadshus och uppfyller villkoren som är listade nedan så är det bara att sätta igång med byggandet. Om du inte uppfyller villkoren – läs vidare! Vi har satt ihop en omfattande guide med goda råd för hela processen.

bygglov-altan-regler

Kan du checka av dessa villkor så behöver du inget bygglov för altanen:
 
✔️ Du bor i ett en- eller tvåbostadshus
✔️ Altanen byggs inom 3,6 m från ditt hus
✔️ Altanen är max 1,8 m hög vid högsta punkten 
✔️ Altanen ligger minst 4,5 m från din tomtgräns

Reglerna för bygglov för altaner ändrades i juli 2019

Det var bostadsminister Per Bolund som i juli 2019 införde ett undantag i plan- och bygglagen som ger husägare större frihet att bygga altan utan bygglov. Undantaget gäller en- och tvåbostadshus samt komplementbostadshus. Det står också i beslutet att dessa altaner får bryta mot detaljplan och områdesbestämmelser. Undantaget gäller dock inte hus som som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ligger i områden med den typen av kvaliteter. Är man nyfiken kan man läsa mer om detta i regeringens pressmeddelande.

Innan de nya reglerna kom på plats så var det svårare att avgöra om man behövde ansöka om bygglov för sin altan. Bedömningen gjordes då främst baserat på altanens höjd och det “visuella intrycket” – en ganska luddig formulering om du frågar oss. Idag är det alltså lättare att själv göra en bedömning och de allra flesta altanbyggen uppfyller villkoren för att slippa bygglov. En liten luring är dock att även om altanen är bygglovsbefriad så kan du behöva söka lov för att sätta in en altandörr. Det gäller om det inte funnits någon dörr på platsen tidigare eller om du vill ändra utseendet på en dörr som redan finns. 

Känner du dig tveksam på om du uppfyller villkoren är det byggnadsnämnden i din kommun som du ska kontakta, det är nämligen de som bestämmer om du behöver söka bygglov eller inte.

Min mark sluttar, hur mäter jag då höjden?

Du mäter höjden på altanen från marknivå till altangolvets ovansida i den högsta punkten längs altanens ytterkanter. Tänk på att räkna in nivåskillnaden om marknivån också ska ändras i samband med altanbygget. 

Staket eller räcke räknas inte in i höjden.

Jag vill bygga närmre tomtgränsen, hur gör jag?

Om du vill bygga närmre tomtgränsen än 4,5 m så behöver du din grannes medgivande. Vi rekommenderar att medgivandet sker skriftligt och har gjort en mall för att underlätta processen:

Behöver jag söka bygglov om jag vill glasa in altanen?

Ja, om man vill glasa in sin altan eller uteplats behöver man söka bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Detta gäller oavsett om altanen redan har tak eller inte.

Bygglov altan: Vad gäller för räcken och plank?

För räcken krävs inget bygglov, vill man däremot bygga ett plank eller en mur t.ex. som insynsskydd kan bygglov behövas. Liknande regler som för altanen gäller dock och så länge planket inte är högre än 1,8 m, ligger inom 3,6 m från bostaden och ligger minst 4,5 m från tomtgräns så behövs inget bygglov.

Jag vill bygga ett tak över min altan, behöver jag söka bygglov?

För en- eller tvåbostadshus behövs inget bygglov för att bygga skärmtak över altan eller uteplats. Taket får dock som mest vara 15 kvm stort och denna siffra gäller för den sammanlagda storleken på alla skärmtak på din tomt. Har du t.ex. redan ett skärmtak som är 10 kvm på en annan plats på tomten så får du som mest bygga ytterligare ett tak på 5 kvm. 

Överskrider skärmtaket 15 kvm så behöver du alltid söka bygglov.

Kan jag bygga mer än en altan?

Ja, det kan du! Så länge varje enskild altan inte överskrider kraven på höjd, djup och avstånd till tomtgräns så finns det ingen begränsing i hur många altaner du får bygga.

Vad händer om jag bygger ändå utan bygglov?

Om du bygger något som kräver bygglov utan att först söka om det kan du bli tvungen att betala en s.k. byggsanktionsavgift. Det är byggnadsnämnden i din kommun som tar beslutet. Byggnadsnämnden kan också besluta om att du behöver ändra/rätta till det du byggt, eller i värsta fall riva det helt och hållet.

Hur söker jag bygglov?

Det är byggnadsnämnden i din kommun som både bestämmer om och hanterar bygglovsansökningar. Processen kan se lite olika ut på olika ställen, i vissa kommuner är den digital och man loggar in med BankID och i andra hanterar man dokumenten i pappersformat. Vi har satt ihop en längre guide med översikt över de steg som normalt sett ingår nedan.

Snabbversionen av bygglovsprocessen
 
🔨 För enklare projekt kan man göra “fackmannamässiga” ritningar själv

🔧 Ett bygglovsärendet kan ta upp till 10 veckor att pröva
🪛 Grannar har 3 veckor på sig att överklaga 
🪚 Andra kan överklaga inom 4 veckor från beskedets publicering i Post- och inrikes tidningar

🪜 Man måste vänta på startbesked + att tidsfrister löper ut innan man får sätta igång
🧱 Bygget måste påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från startbeskedet

altan-entre-trä-växter

Bygglovsprocessens 11 steg:

  1. Du frågar kommunens byggnadsnämnd om du behöver bygglov

    Googlar man “ansök om bygglov” + namnet på det kommun du bor i så brukar man snabbt hitta rätt på kommunens hemsida.  

  2. Du skickar in ansökan och de handligar som krävs

    Ofta krävs ritningar som är fackmannamässigt utförda. Kolla på din kommuns hemsida, ofta har de länkat till några exempelritningar. Ritningarna för altan brukar vara ganska enkla och kanske kan du fixa det själv. Läs också om våra planer på att skapa ritningar direkt från altanplanerarens tjänst

  3. Byggnadsnämnden gör en första granskning

    I detta steg kollar nämnden om du behöver bygglov och att alla nödvändiga dokument är bifogade. Kolla gärna en extra gång att du skickat med/laddat upp allt som behövs för att undvika onödiga förseningar i processen. 

  4. Du får ett besked/bevis på att dina dokument tagits emot

    I mottagningsbeviset brukar det stå hur lång tid det tar innan du får beslut samt hur du klagar på beslutet. 

  5. Byggnadsnämnden prövar din bygglovsansökan

    Nu utreder nämnden ditt ärende. Detta ska ta som mest 10 veckor. Som en del i denna process tillfrågas ibland grannar och organisationer vad de tycker om bygget. 

  6. Byggnadsnämnden beslutar om ditt bygglov

    I det här skedet får du besked, men det är inte klart än. Nu har grannar 3 veckor på sig att överklaga och beslutet meddelas också i Post- och Inrikes tidningar. Det går att överklaga beslutet i 4 veckor från det att det publicerats i tidningen. Om ingen överklagan sker så godkänns bygglovet och du får börja bygga så fort du fått ditt startbesked. Sen måste du påbörja bygget inom 2 år och avsluta det inom 5 år.

  7. Byggnadsnämnden håller ett tekniskt samråd

    Tekniskt samråd är ett möte mellan dig och nämnden där ni diskuterar hur bygget ska organiseras. Om det gäller ett mindre projekt behövs inget tekniskt samråd. 

  8. Du får ett startbesked

    Nu får du börja bygga, säkerställ bara först att tidsfristerna för överklagan i punkt 6 har löpt ut. 

  9. Byggnadsnämnden gör ett arbetsplatsbesök

    I detta steg besöker nämnden arbetsplatsen och ett protokoll skrivs. 

  10. Byggnadsnämnden håller ett slutsamråd

    Slutsamråd brukar ske på byggplatsen när projektet är avslutat. Har du inte haft ett tekniskt samråd brukar man skippa även detta steg. 

  11. Du får ett slutbesked

    Detta får du när du visat nämnden att du gjort allt det du skulle göra enligt bygglovet. Du får börja använda bygget först när du fått slutbeskedet.

Kostnaden och tidsramen för att få besked beror på vad du söker bygglov för och i vilken kommun du bor. Kom ihåg att om byggnadsnämnden säger nej kan du också överklaga till länsstyrelsen.

Om du är i planeringsfasen av ett altanbygge kan vårat gratis 3D-verktyg komma till användning. I verktyget kan du enkelt ställa in dimensioner och specificera din design för att få pris och materialspecifikationer.

3D Verktyg

Prova Altanplaneraren: ingen inloggning krävs och den fungerar på mobiler, datorer och surfplattor.

Avatar

DESIGNA I 3D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *