Bygga Altan: 7 Viktiga Saker att Överväga Innan Byggstart

Att bygga altan kräver noggrann planering för att uppnå slutresultatet du drömmer om. Här är 7 saker som är bra att tänka på innan du sätter igång med att ditt altanbygge!

Bygga Altan i Rätt Läge

7-saker-norr-pil

Att hitta rätt läge för din altan är kanske det viktigaste steget innan du sätter igång med ditt projekt. Det är svårt att ändra senare och läget påverkar både trivsel och hållbarhet.

Undvik att placera altanen nära många träd eftersom du riskerar att få en fuktig altan som blir hal av alger. Även risken för röta och svampangrepp ökar om det är fuktigt.

Om du kan, är det bra att placera altanen med ingång till köket. Det underlättar då du ska bära ut mat och dryck till altanen.

Fundera också på i vilket väderstreck du vill placera din altan. Vill du njuta av morgonsolen med en kopp kaffe i handen eller drömmer du om grillfesten i kvällssolen?

Vindskydd, Solskydd och Insynsskydd

7-saker-kikare-sol-vind

Åt vilket håll faller solljuset på din altan? Planera in var du behöver solskydd redan från början. Vill du att ditt solskydd ska vara flexibelt med till exempel parasoller som går att flytta, eller drömmer du om en plats under tak som ger behaglig skugga.

Tänk också på att du kan behöva vindskydd om din altan är exponerad för vind. Drömmer du om en privat plats behöver du kanske ett insynsskydd.

Bygga Altan med Belysning

7-saker-belysning

Det är också bra att planera in elanslutningar redan från början. Stämningsfull belysning och infravärme gör altanen till en plats du kan använda långt in på sommarnatten. En bra ljussättning av din altan kan skapa en effektfull och hemtrevlig miljö samt öka tryggheten under mörkare kvällar. Du kan fälla in belysning i altantrallen eller arbeta med snygga och effektfulla lampor.

Altanens Storlek

7-saker-liten-stor-altan

För att alla ska kunna röra sig obehindrat på din altan – avsätt tillräckligt med utrymme, även om din trädgård är liten. Tänk på hur du vill använda din altan och hur många människor din uteplats ska vara tillgänglig för. Du kanske vill få plats med en grill och ett parasoll. Vill du också lägga till loungemöbler, solstolar eller växter behöver du addera några kvadratmeter extra.

En bra tumregel att hålla dig till är ca 20 kvadratmeter för ett bord för fyra personer och en grill. Läs mer om hur altanplanerarens 3D-verktyg kommer att kunna hjälpa dig välja rätt storlek när du planerar din altan.

Formen på Altanen du ska Bygga

7-saker-altan-former

Ett bra sätt att spara kvadratmetrar är att inte avskärma altanen från resten av trädgården, utan istället integrera den. En altan utan räcken har ingen barriär mellan hus, altan och resten av trädgården.

Tänk utanför boxen när du utformar din altan, kanske kan du kombinera form och funktion genom att bygga in sittplatser, plats för växter eller bevara vackra stenar eller buskar i din trädgård. En altan behöver inte vara en plan yta eller i form av en rektangel, utan kan ha flera nivåer och anpassas efter din trädgård. En enkel altan av trätrall kan också ges ett oväntat och roligt utseende genom att lägga trallarna i spännande mönster.

Barnvänlighet

7-saker-bebis

För dig med familj är en barnvänlig altan en självklarhet. Ett bra tips om din altan inte ligger i marknivå är att ha ett staket på altanen så att barn inte kan trilla över kanten. Undvik helst att bygga ett räcke med tvärgående brädor så barnen inte kan klättra upp på staketet. Du kan läsa mer om barnsäkra räcken på Boverkets hemsida.

Tänk efter om du vill involvera barnen i ditt altanprojekt, kanske vill du att barnen ska få en alldeles egen hörna för lek och ett eget bord med sittplatser.

Bygga Altan med rätt Material

7-saker-trall-mönster

De vanligaste materialen till altanen är trä, träkomposit, granitkeramik och natursten. Det finns både fördelar och nackdelar med de olika alternativen. Generellt kan man säga att materielen skiljer sig åt i hur enkelt det är att bearbeta, hur mycket underhåll som krävs, pris och egenskaper vid olika slags väder. Altanen ska också vara skön att gå på även om du är barfota och det ska komplettera eller passa ihop med ditt hus i övrigt. Välj det material som passar dina behov, ditt hus och din smak när du ska bygga altan – självklart går det också bra att kombinera olika material!

Bygga Altan: Sammanfattning

I denna artikel har vi gått igenom sju viktiga aspekter att överväga innan du påbörjar ditt altanbygge. Från att välja rätt läge och storlek till att tänka på belysning, vind- och solskydd, samt att göra din altan barnvänlig och välja rätt material. Att bygga en altan är ett stort projekt som kräver noggrann planering, men med rätt förberedelser kan du skapa en utomhusmiljö som inte bara är vacker att se på utan även funktionell och hållbar.

För att ytterligare underlätta planeringsprocessen och hjälpa dig att visualisera ditt projekt rekommenderar vi att du använder dig av Altanplaneraren. Detta gratis 3D-verktyg låter dig rita upp din altan i 3D, vilket gör det enklare att experimentera med olika storlekar, former och material. Genom att använda altanplaneraren kan du säkerställa att din altan inte bara möter dina behov och önskemål utan även blir ett kostnadseffektivt tillägg till ditt hem. Starta din planering idag och ta ett steg närmare att förverkliga din altandröm.

3D Verktyg

Prova Altanplaneraren: ingen inloggning krävs och den fungerar på mobiler, datorer och surfplattor.

Avatar

DESIGNA I 3D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *