Räcke & Staket till Altan: Allt Du Behöver Veta (Med Exempel)

Funktion, pris och det estetiska intrycket är alla saker som spelar in när man beslutar om att bygga altanräcke. I denna artikel går vi igenom olika aspekter att tänka på, läs vidare och få reda på hur du får ut mer av räcket än bara som säkerhetsåtgärd!

När behöver jag ett altanräcke?

Ett räcke eller staket runt altanen kan ha flera funktioner som vindskydd, insynsskydd mot en intilliggande väg, spaljé till klätterväxter eller inhängnad för husdjur. Tänk på att du kan variera höjden och utseendet på räcket för att få en kombination av dessa funktioner. Vanligast är dock att man bygger ett räcke för tryggheten och säkerhetens skull. Det finns inga centrala regler för räcken på bygglovsfria altaner, men ett riktmärke för att förhindra olyckor är sätta upp ett 900 mm högt räcke om du har en altan som är högre än 0.5 m. Kommuner kan ha lokala regler så kolla upp vad som gäller där du bor.

Har du en högre altan där avståndet från marken vid altanens ytterkanter upp till altangolvets ovansida är 3 m eller mer krävs dock ett räcke med en höjd på 1100 mm.

Höjd på altan (H)Höjd på räcke (h)
H < 0.5 m
0.5 m < H < 3 mh = 900 mm
H > 3 mh = 1100 mm

Exempel: Så bygger du ett kryssräcke

Ett av de mest populära altanstaketen är kryssräcket. Detta är dessutom ganska enkelt att bygga själv, se exemplet i videon.

  • Börja med att fästa stolparna i altanens bärlina. Fäst först en skruv och kontrollera med vattenpass att stolpen står rakt innan du drar i resterande skruvar. Minst 4 skruvar behövs för en stabil infästning. Skruva gärna i ett oregelbundet mönster för att minska risken för sprickbildning.
  • Därefter fäster du överliggaren. Skruva gärna i skrå underifrån för att få en snygg finish utan synliga skruvar. Vanligast är att man skarvar överliggaren mitt på stolparna för att konstruktionen ska kännas stabil när man lutar sig mot räcket.
  • Sedan fäster du den nedre, och därefter den övre, horisontella mellanliggaren. Sätt dessa på samma avstånd från trall respektive överliggare för att få ett snyggt symmetriskt resultat.
  • Slutligen monterar du krysset. Ett tips är att hålla upp ribborna och markera med penna direkt på träbiten där den ska sågas och jackas ur. Använd stämjärn för att få till jacket på mitten. Har du lika långt mellan stolparna så räcker det att mäta en gång.

En bra video från Bauhaus med detaljerade instruktioner steg-för-steg hittar du här.

Hur utformar jag ett säkert räcke?

För att ett räcke ska vara och upplevas som säkert ska det ha en höjd på antingen 900 mm eller 1100 mm beroende på altanens höjd. Måtten är anpassade efter en vuxen person och ska förhindra att man kan falla över.

Avståndet mellan altanstolparna är också viktigt, är detta för stort så kommer räcket svaja när man lutar sig mot det och om många personer tar stöd mot det samtidigt kan det i värsta fall gå sönder. Tänk att räcket ska kunna stoppa upp fallet om en människa ramlar emot det.

Det tredje man bör tänka på är avståndet mellan och riktningen på ribborna i staketet eller räcket. Detta är framför allt för att förhindra att barn klättrar på räcket och skadar sig. Är detta en viktig aspekt i säkerheten kan man tänka att räcket inte bör vara klätterbart upp till 800 mm ovanför trallen.

Andra tips som bidrar till ett säkert räcke är:

  • De vertikala öppningarna mellan ribbor är max 100 mm
  • Mellanrummet i underkant och överkant är max 100 mm
  • Liggande panel har max 10 mm öppningar mellan brädorna
  • Stålnät har öppningar som är max 30×30 mm stora
  • Allt glas bör vara laminerat
Tre räcken med max och minsta avstånd för säker utformning

Räcken i trä

Altanräcken i trä är kanske kanske den vanligaste typen av räcken. De finns att köpa färdiga, men är också enkla att bygga själv. Träräcken kräver, precis som altanen, en del underhåll som slipning, skrapning, och ommålning.

Bygger du själv bör du välja tryckimpregnerat trä. Håll utkik efter märkningen NTR i byggvaruhandeln, detta är impregnerat virke med 20 års rötskyddsgaranti. För skruvar och andra infästningar bör du välja material i korrosionsklass C4, eller C5 om altanen ligger vid en sjö, pool, eller uppfart som saltas. Vanliga dimensioner på stolpar är 95×95 mm och för överliggare 45×70 mm, men en av de roliga sakerna med att bygga räcke själv är att man kan utforma det precis som man vill. Man kan ha liggande eller stående ribbor, kryss, eller en kombination. Till exempel så kan man blanda tjocklekar på ribborna för ett lekfullt intryck.

Tips för hemmabyggare:

Förslag på virkesdimensioner för ett kryssräcke som det som visas i videon:

  • Stolpar 95×95 mm
  • Överliggare 145×45 mm för att ha ett brett stöd åt armbågarna
  • Kryss och mellanliggare 45×70 mm för ett gediget intryck

Andra tips:

  • Det är jätteviktigt att stolparna blir lodräta, dra först i en skruv och justera med vattenpass innan du drar i resten
  • Förborra för att förhindra sprickbildning, många skruvar dras i nära änden på trät där det är lätt att sprickor uppstår
  • Skruva i skrå underifrån där det går att komma åt för att slippa synliga skruvhål
  • Använd överblivna klossar från stolparna som stöd när du skruvar fast mellanliggarna för att få samma avstånd överallt
  • Se till att ha tillgång till kap- och gersåg under bygget, det är ett måste för ett snyggt staket
  • Sätt ett jämnt avstånd mellan stolparna så att alla kryss får samma vinkel

Räcken i stål

Altanräcken i stål kommer i massa olika utformningar och kan dessutom specialbeställas efter specifika önskemål. Stål är ett väldigt väderbeständigt material som kräver minimalt med underhåll. Undantaget är kanske smidesräcken som behöver ses över emellanåt och målas. Annars är aluminium, rostfritt stål, och järn vanligt förekommande material.

Jämför man med träräcken så kan man få ett smäckrare räcke om man väljer stål eftersom materialet är starkare. Stolpar och ribbor behöver då inte vara lika kraftiga för att räcket ska kunna stå emot om en person ramlar in i det.

Räcken i glas

Glasräcken känns lyxiga och moderna. En av de största fördelarna är att de bidrar till säkerheten utan att skymma utsikten från altanen. De ger också ett visst skydd mot vind och är säkra eftersom de är täta och därmed svåra att klättra på.

Glaset kan ha olika utseenden, som frostat eller klarglas och med olika färger. Det viktiga är att glaset är härdat eller laminerat så att det kan stå emot om någon person skulle råka ramla in i det. Eftersom den här typen av glas kostar en del är dessa räcken bland de dyrare alternativen.

När det gäller underhåll kräver ett glasräcke ganska lite bortsett från rengöring. I övrigt håller sig ett räcke i glas i fint skick länge.

Kom igång med att designa altan och räcken

Innan du sätter igång med bygget, tänk igenom vilken funktion du vill att räcket ska ha – kanske är det olika på olika sidor av altanen. Fundera sedan på om du vill bygga staket själv eller köpa det färdigt och vad det får kosta. Vill du ha lite hjälp på traven så har vi på altanplaneraren.se lagt till två konfigurationer som hjälper dig designa din altan. De är gratis att använda och låter dig utforma altanen utifrån egna mått. Du kan bland annat lägga till räcken och trappor och får en prisuppfattning direkt på skärmen. Knapparna nedan tar dig direkt till designverktygen – testa gärna!

3D Verktyg

Prova Altanplaneraren: ingen inloggning krävs och den fungerar på mobiler, datorer och surfplattor.

Avatar

DESIGNA I 3D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *